We krijgen vaak de vraag of een cyberverzekering echt nodig is. Ons antwoord? Ja, een cyberverzekering is altijd verstandig. Maar let op: zo’n verzekering heeft alleen nut als je cybersecurity op orde is. Dat betekent dat je beleid, bewustwording en technische securityproducten goed op elkaar moet afstemmen.
Een cyberverzekering is geen vrijbrief om achterover te leunen. De eerste verdedigingslinie is een goed cybersecuritybeleid. Dit houdt in dat je duidelijke interne regels hebt over hoe ICT en data binnen jouw bedrijf beveiligd worden. Iedereen in het bedrijf moet deze regels niet alleen kennen, maar ook begrijpen waarom ze belangrijk zijn.
Daarnaast is bewustwording cruciaal. Cyberdreigingen veranderen constant en medewerkers moeten op de hoogte zijn van de risico’s. Denk aan phishing e-mails, malafide websites en zwakke wachtwoorden. Wanneer zij begrijpen hoe cybercriminelen te werk gaan, kunnen ze dreigingen beter herkennen en voorkomen.
Technologie speelt hierin een onmisbare rol. Securityproducten helpen niet alleen om het beleid af te dwingen, maar bieden ook bescherming wanneer menselijke fouten optreden. Als je bijvoorbeeld wilt voorkomen dat medewerkers verdachte websites bezoeken, moet je hen niet alleen bewust maken van de risico’s, zoals het downloaden van schadelijke software, maar ook technische maatregelen treffen.
Een webfilter kan automatisch de toegang tot malafide websites blokkeren, terwijl een Endpoint Detection & Response (EDR)-systeem kan ingrijpen als er toch iets misgaat. Op deze manier versterken beleid, bewustwording en technologie elkaar en verklein je de kans op een geslaagde cyberaanval aanzienlijk.
Als je cybersecurity goed op orde is, is de kans op schade uit een cyberaanval zeer klein. Met andere woorden; je bent dan voor 99% veilig. Toch blijft er altijd een kleine kans bestaan op een cyberincident. En juist voor die laatste procent is een cyberverzekering een verstandige keuze. Waarom? Omdat de financiële gevolgen van een cyberaanval enorm kunnen zijn.
Denk aan dataverlies, juridische claims of zelfs stilstand van jouw bedrijf. De kosten hiervan kunnen veel hoger uitvallen dan de premie van een verzekering. Bovendien is de kans dat je vroeg of laat slachtoffer wordt van een cyberaanval groter dan bijvoorbeeld de kans op brand. Een cyberverzekering dekt meestal de kosten voor het herstel van systemen, juridische bijstand en schadeclaims. Dit kan het verschil maken tussen snel herstellen of langdurige problemen die je bedrijf in gevaar brengen.
Wil je jouw cybersecurity verbeteren? Wij helpen je graag met het in kaart brengen van jouw cyberrisico’s en het implementeren van beleid, bewustwording en securityproducten. En voor dat laatste stukje zekerheid? Neem contact op met je assurantiekantoor voor een passende cyberverzekering.
Heb je vragen of hulp nodig?
Neem contact op
Wilt u camera’s in of rondom uw bedrijfspand of woning? Overweeg dan om zaken te doen met uw IT-partner.
Met het PWA-calamiteiten WhatsApp-kanaal ontvang je direct de meest actuele en relevante meldingen.
Herinnert u zich nog de Volvo 850's met de felgekleurde stickers op de achterkant? Of onze V40's met de felblauwe motorkap?